Alcoholisme en/of drankmisbruik

Het bestrijden van alcoholisme met BPP is erop gericht om tien of minder glazen alcohol per week te nuttigen. Over het algemeen is het eerst een zaak om te zorgen dat mensen emotionele problemen weer achter zich laten en zich weer goed gaan voelen met de standaard PBB technieken om daarna elke week de hoeveelheid alcohol die genuttigd wordt te halveren net zolang totdat je op een hoeveelheid zit die tien glazen of minder per week is. Het is dan prima als iemand een of twee keer per jaar uit de band schiet en eens flink doorzakt, zolang iemand zichzelf maar goed genoeg in de hand heeft om na zo’n uitspatting meteen weer terug te gaan naar het niveau waarbij je tien glazen of minder per week drinkt.

Hierbij ligt de focus, zoals bij alle verslavingen die met PBB aangepakt worden, op de beslissingsstrategie. Verslaafde mensen maken slechte beslissingen. Zo beslissen alcoholisten om te veel te drinken. Wat nodig is, is dat zij hun beslissingsstrategie gaan aanpassen zodat zij elke keer dat zij iets alcoholisch willen nuttigen zichzelf afvragen: wil ik nu echt alcohol of ga ik voor het alternatief, iets fris? Daarbij rekening houdend met de hoeveelheid alcohol die zij die week reeds genuttigd hebben. Hierbij is het van belang dat zij het scenario van het drinken van alcohol goed in hun verbeelding doorlopen. Dus dat zij, voordat ze beslissen iets alcoholisch te nuttigen, eerst in hun herinnering de film van de afgelopen week afspelen om te zien hoeveel zij gedronken hebben, daarna het nu te verbeelden om te zien in wat voor omstandigheden ze nu willen drinken om tenslotte hun eigen toekomst voor te stellen wat er gaat gebeuren op de lange termijn indien ze nu gaan drinken. Indien ze in deze film zien dat er minder dan tien drankjes genuttigd zijn in de afgelopen week en dat het een gepast moment om te drinken en dat er geen problemen door ontstaan op de lange termijn, pas dan mogen zij beslissen om één drankje te nemen. Maar meestal is de beslissing dat men voor het alternatief gaat: fris.

Om hen te leren wat wel en wat geen gepast moment is om te drinken, wordt er in de weken waarin de grote hoeveelheid alcohol die elke keer gehalveerd wordt de drank ook op zo’n belachelijk mogelijke plek neergelegd, ik laat mensen meestal de drank tussen hun onderbroeken leggen, zodat zij leren dat het ongepast is om in je eentje overdag of ’s nachts te drinken.

Tenslotte is de bedoeling dat drank geen rol meer gaat spelen. Als iemand nog steeds door drank geobsedeerd is dan is dat geen probleem indien hij de zaak onder controle heeft. Het is echter beter indien drank geen rol meer gaat spelen in zijn leven in de zin dat hij er net zo mee omgaat als met hoe hij af en toe een boterham met pindakaas nuttigt. Dat is het optimale effect. Wat in ieder geval geen goede oplossing blijkt te zijn, zijn AA meetings en dan het idee hebben dat je je levenslang alcoholist bent ook al heb je al geen jaren meer gedronken. Dat zijn negatieve suggesties die in de praktijk ook slecht blijken te werken. Veel beter is dat het probleem in zijn geheel verdwijnt zonder dat iemand er over na hoeft te denken.

Alcoholisme en/of drankmisbruik: casus #1

Door het wegvallen van de algemeen directeur moet trainee hem vervangen. Door een combinatie van drankmisbruik, stress en depressie, dreigt ook voor trainee een burn-out. Net als bij de vorige directeur.

In een Personal Breintrain traject van acht sessies wordt een tweesporen beleid gevolgd. Aan de ene kant wordt trainee getraind in tal van technieken om beter om te gaan met depressie, stress en spanning. Aan de andere kant worden ook tal van strategieën getraind waarmee het bedrijf beter gerund worden.

Na twee weken is het drank gebruik van trainee met meer dan de helft teruggebracht. Daarnaast trainee cliënt steeds betere controle over zijn emoties. Ook wordt de bedrijfsvoering effectiever gemaakt en wordt de leiding strakker in handen genomen.

Het gevolg is dat na acht weken de nieuwe directeur met een brede glimlach door het bedrijf heenloopt.


Geplaatst

in

door

Tags:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
× Doe de AI kwaliteit van leven test