Angst voor tunnels en/of bruggen

Sommige mensen zijn bang voor bruggen of tunnels. Dit wordt Gephyrofobie genoemd. Het is net als wanneer je bang bent voor spinnen of het donker, maar in plaats daarvan ben je bang als je over een brug moet lopen of rijden, of door een tunnel moet gaan.

Stel je voor dat je een brug ziet en je hart begint sneller te kloppen. Je handen worden zweterig, en je voelt je misschien zelfs een beetje duizelig. Dat is hoe iemand zich kan voelen als hij of zij deze fobie heeft.

Maar waarom zijn sommige mensen bang voor bruggen of tunnels? Soms komt het omdat ze ooit iets engs hebben meegemaakt op een brug of in een tunnel. Soms zijn ze gewoon bang voor hoogtes of kleine, gesloten plekken.

Het goede nieuws is dat je hulp kunt krijgen als je deze angst hebt. Er zijn mensen die je kunnen helpen begrijpen waarom je bang bent en je leren hoe je niet bang hoeft te zijn. Ze kunnen langzaam met je oefenen, zodat je je comfortabeler voelt.

Als je iemand kent die bang is voor bruggen of tunnels, is het belangrijk om aardig en geduldig te zijn. Het kan voor hen echt heel eng zijn, en ze hebben je steun nodig.

Dus, Gephyrofobie is een moeilijk woord voor iets dat veel mensen voelen. Maar met wat hulp en begrip kunnen ze leren om niet meer bang te zijn. En dan kunnen ze weer genieten van autoritten en wandelingen, net als iedereen!

Angst voor tunnels en/of bruggen: casus #1

Nadat trainee na jarenlange trouwe dienst ontslagen was, ontwikkelde hij een sterke sociale fobie. Hij durfde niet meer naar andere mensen toe, niet meer naar drukke gelegenheden zoals theaters. Tegelijkertijd was hij ook erg fobisch voor autorijden, een combinatie die vaak op sociale fobieën duidt. Trainee raakte volledig in paniek bij hoge bruggen en tunnels.

Wat bij hem, zoals bij vele mensen met sociale fobieën, de angst vooral was, was het nare gevoel niet weg te kunnen. Of het nu een sociale gelegenheid is waar je niet weg kan zonder voor gek te staan, of een snelweg waar je niet weg kan omdat er geen afslagen of parkeergelegenheid is, de overlevingsdrang wil een uitweg zien voor als er gevaar dreigt.

Met een aantal privé PBB sessies bleek trainee weer in staat om naar gelegenheden als het theater te gaan en weer auto te gaan rijden.


Geplaatst

in

door

Tags:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
× Doe de AI kwaliteit van leven test