Sociale fobie

Sociale fobie: casus #1

Nadat trainee na jarenlange trouwe dienst ontslagen was, ontwikkelde hij een sterke sociale fobie. Hij durfde niet meer naar andere mensen toe, niet meer naar drukke gelegenheden zoals theaters. Tegelijkertijd was hij ook erg fobisch voor autorijden, een combinatie die vaak op sociale fobieën duidt. Cliënt raakte volledig in paniek bij hoge bruggen en tunnels.

Wat bij hem, zoals bij vele mensen met sociale fobieën, de angst vooral was, was het nare gevoel niet weg te kunnen. Of het nu een sociale gelegenheid is waar je niet weg kan zonder voor gek te staan, of een snelweg waar je niet weg kan omdat er geen afslagen of parkeergelegenheid is, de overlevingsdrang wil een uitweg zien voor als er gevaar dreigt.

Sociale fobie: casus #2

Cliënte had twee problemen. Aan de ene kant durfde ze haar huis niet uit omdat ze bang was voor het straatje voor haar huis. Aan de andere kant had ze een sterke sociale fobie. Zowel op de snelweg als in drukke gelegenheden had ze het gevoel dat ze niet weg kon waardoor de paniek toesloeg. De angst voor de angst was zo groot geworden dat ze dit soort zaken vermeed. Een duidelijk fobie dus.

Voor haar werk moest ze met enige regelmaat buiten de deur zijn, reizen en in drukke gelegenheden optreden. Met andere woorden de situatie was zeer vervelend. Gelukkig, bleek ze met twee privé NLP sessies goed in staat om de fobieën te overwinnen. Niet alleen liep ze weer ontspannen rond in het dorp, maar was ze zelfs teleurgesteld als de file aan de andere kant van de snelweg stond zodat ze niet kon meemaken hoe makkelijk ze file rijden tegenwoordig vindt.


Geplaatst

in

door

Tags:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
× Doe de AI kwaliteit van leven test