Vliegangst

Vliegangst is meestal weer een heel andere categorie fobie. Ook is er een verschil tussen “ik durf het vliegtuig niet in”, “in het vliegtuig voel ik me slecht” en “ik durf in geen enkel voertuig”. In alle gevallen dien je met zwart/wit terugspoelen het aan te pakken. Alleen moet je de film wel afmaken, namelijk dat ze zien dat ze gezond, ontspannen en wel weer uitstappen.

Het probleem is vaak dat men de paniekfilm tekort maakt en zich alleen het vliegtuig in ziet lopen. De vraag rijst dan “wat gebeurt er dan dat ik niet meer uitstap?” Dus zorg dat men ziet dat men weer uitstapt. Idem met auto’s en tunnels/bruggen. Zorg dat men weer ziet dat me de tunnel uit komt, of de brug over komt.

Inderdaad is de zwart/wit terugspoeltechniek zeer geschikt voor vliegangst . Er spelen bij vliegangst twee zaken die van belang zijn. In de eerste plaats is het nooit de bedoeling van de zwart/wit terugspoeltechniek om de vervelende gedeeltes eruit te halen. Die laat je er in zitten en het enige wat je doet is nadat je de ellende in het vliegtuig zwart/wit gemaakt hebt en teruggespoeld hebt is een nieuwe versie van de vliegreis maken waarbij je ziet dat je ontspannen instapt, rustig de vliegreis meemaakt en dat je weer met een goed gevoel uitstapt. Verder is van belang dat je ook meteen de terugreis meeneemt in de oefening. Anders krijg je het probleem misschien dat je onbewustzijn zich daar onnodig zorgen over gaat maken omdat die beelden nog niet geneutraliseerd zijn en vervangen zijn door nieuwe positieve beelden. Dus begin deze oefening bij dat je na je vakantie weer geland bent op Schiphol en spoel alles zwart/wit terug tot nog voor het vertrek. Daarna maak je een nieuwe versie waarin jezelf ontspannen er heen ziet vliegen, van je vakantie ziet genieten en je weer ontspannen terug ziet vliegen.

Vliegangst: casus #1

Trainee had een angst voor autorijden en überhaupt ver van huis te gaan. Niet alleen zag cliënte veel gevaar in het verkeer, maar was er ook de angst of de hulpverlening er wel snel genoeg bij zou zijn als er iets zou gebeuren. Vandaar dat trainee het liefst dichtbij huis bleef en de snelweg meed. Daarnaast had trainee vliegangst.

Het was duidelijk dat er geen sprake was van een sociale fobie. Cliënte had verder geen moeite met mensen. Daarnaast is er pas sprake van een fobie wanneer je je zo angstig voelt voor iets dat je het geenzins van plan bent om te gaan doen. In dit geval had cliënte besloten om een jaar door Canada te gaan trekken om zo definitief deze problemen achter zich te laten.

Met twee privé PBB sessies kon trainee weer over de snelweg autorijden en is ze redelijk ontspannen naar Canada gevlogen.


Geplaatst

in

door

Tags:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
× Doe de AI kwaliteit van leven test