De GGZ en Positief-Bekrachtigende Breintraining

De Breintraining coöperatie is opgericht om de GGZ te ontlasten naar aanleiding van een eenvoudig maar krachtig plan. Dit plan is:

  • Bied mensen die op de wachtlijst voor de GGZ staan de optie om op vrijwillige basis met een Personal Brein Trainer aan de slag te gaan om met Positief-Bekrachtigende Breintraining (PBB) te leren goed om te gaan met moeilijke omstandigheden.
  • PBB wordt aangeboden op basis van no cure no pay. De precieze details moeten onderhandeld worden met de verzekeraars, maar het basisidee is dat PBB alleen wordt vergoed wanneer gebleken is dat de desbetreffende persoon een jaar geen gebruik gemaakt heeft van de diensten van de GGZ.

Dit eenvoudige, maar krachtige plan heeft twee mogelijke uitkomsten:

  1. Iemand heeft tijdens de periode van de wachtlijst onderzocht of hij of zij met PBB goed kon omgaan met moeilijke omstandigheden. Helaas is dat niet gelukt. Uit onze pilotprojecten blijkt dat PBB bij 80%-90% van de situaties goed werkt, maar niet bij iedereen. Los van de tijd en energie die iemand erin gestoken heeft, is de situatie op geen enkele manier verslechterd, want de desbetreffende persoon staat nog steeds op de wachtlijst en kan nog steeds gebruik maken van het reguliere GGZ traject.
  2. Iemand leert met PBB wel goed omgaan met moeilijke omstandigheden en wenst verder geen gebruik te maken van de GGZ. Dat betekent dat hij of zij de wachtlijst verlaat en dat iemand anders die de GGZ wel nodig heeft, eerder aan de beurt komt.

Belangrijk hierbij zijn de volgende punten:

  • Niemand wordt gedwongen een PBB traject te volgen, het is allemaal op basis van vrijwilligheid.
  • PBB is geen therapie of medische handeling. PBB is slechts het trainen van je brein in een beperkt aantal verbeeldingsoefeningen om te zien of je daarmee je goed gaat voelen, het verleden kan loslaten, weer vertrouwen in de toekomst en constructief te denken. 
  • Als PBB werkt, werkt het heel snel binnen enkele weken, hooguit enkele maanden weet je of PBB de oplossing is. Dus lang voordat je aan de beurt bent bij de GGZ als je op een wachtlijst staat, weet je al of PBB voor jou werkt.

Geplaatst

in

door

Tags:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
× Doe de AI kwaliteit van leven test